Nora Efron

O autoru

Nora Efron je rođena 1941. godine u Njujorku, kao prva od četiri ćerke pisaca Henrija i Febe Efron. Studije žurnalistike završila je 1962, i kao stažista je radila u Beloj kući tokom mandata Džona F. Kenedija. U Njujorku je potom počela da radi za Njuzvik, a potom za Njujork postEskvajer i Njujork tajms sandej magazin. Tokom sedamdesetih postala je najpoznatiji američki humorista zahvaljujući kolumnama u Eskvajeru. U to vreme je počela da piše i scenarije za televizijske serije i filmove.

Prvi roman, komediju Heartburn (Ljubavne opekotine) zasnovanu na iskustvu o njenom drugom braku, objavila je 1983. godine, a doživela je i filmsku adaptaciju sa Meril Strip i Džekom Nikolsonom u glavnim ulogama. Film je momentalno osvojio publiku i postao međunarodni hit.

Sa sestrom Delijom napisala je 1993. scenario za romantičnu komediju Besani u Sijetlu, koji je kasnije i režirala. Autorka je i scenarija za film Kad je Hari sreo Sali. Usledio je i film Imate poštu (1998), a zatim i mnoštvo različitih projekata, među kojima i filmska adaptacija filmske serije Oženih se vešticom (2005) sa Nikol Kidman i Vilom Farelom u glavnim ulogama.

Zbirka kolumni Osećam se loše zbog svog vrata pojavila se 2006. godine i odmah se našla na prvom mestu liste bestselera Njujork tajmsa. Godine 2010, objavila je drugu zbirku kolumni I Remember Nothing (Ne sećam se ničeg). Film Džulija i Džulija sa Meril Strip u glavnoj ulozi režirala je 2009. a onda napisala i pozirišnu dramu Love, Loss, and What I Wore (Ljubav, smrt i šta sam nosila), koja je, zajedno sa kolumnama, blogovima, govorima i drugim njenim delima objavljena 2013. u knjizi The Most of Nora Ephron (Najviše Nore Efron).

Nora Efron je preminula u Njujorku 2012. godine.