Opis knjige

Dobitnik nagrade Beskrajni plavi krug
 
Berlinska tajna Miloša Crnjanskog

Berlin u jesen 1928. miriše na benzin, meskalin i francuske parfeme. Bezimeni radnik dolazi u poslanstvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca kako bi prijavio nestanak svog prijatelja Milutina Topalovića. Miloš Crnjanski, ataše za kulturu, i Miloš Verulović, vojni savetnik u poslanstvu i heroj sa Kajmakčalana, kreću u potragu za iščezlim čovekom. Trag ih vodi od luksuznih restorana i bučnih džez kabarea u kojima uživa vesela gradska elita do zapuštenih kvartova po kojima se vuku uživaoci opijata.

Stara poslovica kaže „Kada počneš da kopaš, nemoj nikada kopati do dna.“ Crnjanski i Verulović ipak jesu. Ovo je knjiga o tome šta su našli, tamo na dnu.

„U lavirintu međuratnog Berlina, osluškujući šum Vavilona, čekajući da se pokaže nakazno lice istorije i naslućujući neko novo zlo, Miloš Crnjanski kakvog dosad niste upoznali, a koji je opet onaj isti genije i tumač ljudskih i civilizacijskih posrnuća, vodiće vas kroz priču koja vam neće dati mira, ni na javi ni u snovima. Blistav i mračan, inteligentan i ubedljiv, novi roman Slobodana Vladušića predstavlja potpuno neočekivan iskorak u savremenoj srpskoj prozi i njegovo do sada najzrelije i najambicioznije delo.“ Dejan Stojiljković

„Nije lako napisati bolju knjigu od ove.“ Vladimir Kecmanović

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2021-05-29

ISBN: 978-86-521-4179-1

Cena štampanog izdanja: 999.00 RSD

Broj strana: 408

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

pnevojdic7820

3

13.12.2021

Omamljenost

Roman specifične atmosfere, pisan, uglavnom, dobro, ali boluje od jedne od najtežih boljki knjizevnosti - od dosade!

0

0

User pic

nenadbogdinovic1551

2

29.08.2021

Hmmm , zelim da vratim vreme

U pokusaju da napise pustolovno, kriminalisticko , erotsko delo, pisac skrece sa putanje i lepo zamisljeno delo pretvara u dosadnu , nebitnim detaljima napisanu pricu. 100000 puta ponavlja rec Crnjanski, hmm zar ga niko po imenu nije zvao?!

0

0