Osmi povjerenik Renato Baretić Nagrađene knjige Drama Komedija Avanturistički

Osmi povjerenik

Renato Baretić

5

349.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

Kultni roman po kojem je snimljen istoimeni film.

Dobitnik nagrada:
Vladimir Nazor
Ivan Goran Kovačić
August Šenoa
Gjalski
Kiklop


Mladom perspektivnom političaru Siniši Mesnjaku konkurencija namesti aferu usred predizborne kampanje, zbog čega ga premijer sklanja od javnosti i šalje u najveću hrvatsku nedođiju, ostrvo Trećić, na kojem nema ni pošte, ni interneta ni signala mobilne telefonije. Njegov zadatak je da izolovanu zajednicu inkorporira u pravni sistem samostalne i suverene Republike Hrvatske tako što će organizovati prve slobodne izbore na ostrvu i uspostaviti lokalnu vlast. Prethodnih sedam vladinih „povjerenika“ propalo je na ovom zadatku, naprosto zato što zajednica savršeno funkcioniše van ingerencija hrvatske države.

Daleko od političkih intriga, korupcije i birokratije, ekscentrični ostrvljani, mahom starci – povratnici iz australijske pečalbe – žive od dobrih penzija u prelepom mediteranskom pejzažu bez dodira sa problemima globalizovanog sveta. Greju se na solarnu energiju, najmoderniji aparati za kafu i medicinska oprema stižu im periodično od italijanskih mafioza, a čak im se i jezik razlikuje od hrvatskog. Trećićanski je svojevrsni spoj dalmatinske čakavice, italijanskog i „australijskog“, koji uz to sledi sva pravila vukovice: ne samo da se piše ćirilicom nego se i piše kao što govoriš. Otuda nije ni čudo što su Siniši (a bogami i čitaocima) na početku potrebne sitne prevodilačke usluge, koje će mu velikodušno pružiti nešto mlađi meštanin Tonino, s kojim se Siniša toliko zbližava da mu postaje najbolji prijatelj i verni sadrug u borbi protiv ostrvljanske samodovoljnosti.

Osmi povjerenik ima sve odlike rasnog bestselera, a da istovremeno zadovoljava i prohteve onih koji od književnosti traže znatno više od par sati lagodnog (samo)zaborava.“
– Teofil Pančić

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2021-12-15

ISBN: 978-86-521-4309-2

Cena štampanog izdanja: 699.00 RSD

Broj strana: 256

Izdavač: Laguna

Od istog autora

Ocene i komentari

User pic

vsnradivojevic5102

5

03.01.2022

Preporuka, vengo coj! ;-)

1

0

User pic

SašaHN

5

03.01.2023

5

5

0

0

User pic

Nemanja.simeunovic3676

5

18.03.2022

ja

Obavezno procitat

0

0