Tito i ja Goran Marković Domaći pisci

Tito i ja

Goran Marković

Goran Marković Beogradski trio

5

399.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

Istoimeni film po scenariju Gorana Markovića, koji je pobrao lovorike na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima, autor je pretočio u knjigu i tako, po sopstvenim rečima, ispisao roman koji ne pokušava da objasni epohu kolektivizma pedesetih godina 20. veka u Jugoslaviji, a još manje titoizam i Tita, nego sazrevanje jednog đaka koji prvi put u životu donosi svoju odluku i počinje da misli svojom glavom.

Nezaboravni likovi dečaka Zorana i njegovih školskih drugova, tvrdokornog nastavnika Raje koji ih vodi na ekskurziju u Titov rodni kraj u Hrvatskom Zagorju, njihovih domaćina i vršnjaka koje Zoranov razred upoznaje na tom hodočašću u zapadne krajeve zemlje, humorno i melanholično evociraju detinjstvo i odrastanje čitavih generacija „Titovih pionira“, bez pomodnog odricanja od sosptvene prošlosti. Školska priredba u čast Titovog rođendana, susret s Titom i sudbina nastavnika Raje senče ovu priču tamnim tonovima koji su se već tada nadvijali nad nesrećnom zemljom gde je vladalo jednoumlje i gde jedan desetogodišnjak tu nakaradnu ideologiju odbacuje svojim školskim sastavom.

Kategorije

Domaći pisci Drama

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2020-12-09

ISBN: 978-86-521-3832-6

Cena štampanog izdanja: 799.00 RSD

Broj strana: 152

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

worldofbooksby_h

5

03.01.2021

"Tito i ja"

Svaka replika je u najmanju ruku genijalna, a koliko sam se zabavljala citajuci govori cinjenica da sam se veci deo vremena glasno smejala.

0

0