Opis knjige

Roman o kismetu.

U srcu Kaira, na ostrvu usred Nila, decenijama je postojala antikvarnica krcata svakojakim blagom kao Ali-babina pećina. Radnju, najčuveniju u tom delu sveta, vodili su Kosta, glasoviti egiptolog, i njegova poćerka Arna sve dok kismet, zbog nekih Kostinih misterioznih greha, nije odlučio drugačije. Ova priča u kojoj se mešaju ovozemaljski i zagrobni život nije mogla da se dogodi nigde osim u Kairu, pa su taj pustinjski megalopolis, njegova tiha mahala Zamalek, ljudi, običaji i vrelina grada jednako važni junaci romana kao i Kosta antikvar i pripovedačica Arna, prašina koja stalno pada i Nil koji teče kao život.

Zamalek je roman koji vam se u prvom trenutku čini kao putopis pun opisa čudnih običaja, leksikon egzotičnih pojmova ili nekakav uvrnuti bedeker o Egiptu. A onda, malo-pomalo, iz novootkrivenih delova istorije te zemlje i sjajnog opisa mentaliteta njenih stanovnika počinje da izranja priča. Ona se, kao ponornica koja je u početku hučala negde u dubini, u svoj svojoj snazi najzad pojavljuje na svetlosti dana, sa svojim junacima, njihovim neobičnim pojavama i zanimljivim biografijama. Ta priča postaje zavodljiva, napeta i dirljiva, da bi se na kraju ulila u okean uspomena. Ako je o Aleksandriji najbolju belešku napravio Lorens Darel, onda je, na sličan način, kroz uzbudljive sudbine svojih junaka i neobične trenutke iz njihovih života u kvartu Zamalek, Dejan Tiago-Stanković ovekovečio Kairo.“

Goran Marković

Kategorije

Domaći pisci Drama

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2020-04-03

ISBN: 978-86-521-3625-4

Cena štampanog izdanja: 899.00 RSD

Broj strana: 352

Izdavač: Laguna

Od istog autora

Ocene i komentari

User pic

NManjenčić

5

03.11.2020

Zamalek

Udahnite miris Kaira, prođite skrivenim ulicama, razgrnite bosim stopalima prašinu iz pustinje i osetite zrnca peska među zubima. Upoznajte stanovnike Zamaleka, i uverite se da je svaki od njih podjednako važna karika ovog lanca i da Zamalek bez njih ne bi bio to što jeste. Ja sam ih zavolela i na ovom putu beskrajno uživala, i imam utisak da sam se upravo vratila iz Egipta. A dok otresam pesak sa cipela i raspakujem kofer pun uspomena, ovu priču stavljam visoko na lestvicu najdražih knjiga...

2

0

User pic

books.and.scarves

5

27.10.2020

Kismet

Već prvom rečenicom autor nas uvodi u priču o Egiptu i kismetu ili sudbini od koje niko nije pobegao. Dok čitate roman osećate pesak Sahare pod nogama, upoznajete stanovnike naselja Zamalek, običaje i uplovljavate u priču o jednoj antikvarnici i Kosti.

2

0

User pic

Jolly M. Jolly

5

18.11.2020

,,Zamalek"

Naslov romana i naslov jedne od prvih priča ,,Kismet" bude čitaočevu znatiželju. Oba naslova nose energiju dalekog istoka, egzotiku orijenta i najavljuju važnu dramu, intrigu ili tajnu koju ćemo otkriti u stranicama koje slede. I time smo već ,,uhvaćeni" u mrežu veštog pripovedača, a prikovane oči za knjigu odaju glas duše da ,,Zamalek" nećeš prerano napustit. ,,Zamalek" je priča o ljudskim sudbinama kroz prizmu istorijskih događaja i kulturoloških razlika. Obiluje humorom, ali i dirljivišću.

1

0