Zvezda nad prazninom

Dejan Stojiljković

Dejan Stojiljković Kišni psi

5

599.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

Opasno je ubijati pesnike

Dobitnik „Andrićeve nagrade“

Roman o neukrotivom geniju i misterioznoj smrti Branka Miljkovića.

U rano jutro, 12. februara 1961, pred sam početak pomračenja Sunca, u Ksaverskoj šumi, na periferiji Zagreba, pronađeno je beživotno telo mladića kako kleči obešen o drvo debljine dečje ruke.

Vest o ovoj smrti brzo je protutnjala tadašnjom Jugoslavijom, jer se radilo o Branku Miljkoviću, princu poezije, koji je u trenutku smrti imao samo 27 godina i ceo život pred sobom.

Kako se našao tu?

Šta ga je dovelo na to samotno mesto?

Da li je digao ruku na sebe ili je možda ubijen?

Prateći poslednje tri godine Brankovog života, sa reminiscencijama na njegovo detinjstvo i rane godine, roman se bavi tragičnom sudbinom genijalnog umetnika u večitom sukobu sa svetom. Ovo je istovremeno priča o jednoj državi i njenoj Službi bezbednosti, ali i priča o izuzetnom pojedincu koji poput Prometeja donosi čovečanstvu vatru i svetlost života.

Autor bestselera Konstantinovo raskršće i Kainov ožiljak i scenarista kultne serije Senke nad Balkanom u ovom romanu pokušava da odgovori i na ono suštinsko, najvažnije pitanje:

Ko je, zaista, bio Branko Miljković?

„Većina istorijskih knjiga bavi se ljudima na vrhu. A šta ako je suština ispod toga? Dejan Stojiljković kao malo ko ume da preoblikuje prošlost u sadašnjost, i zato je ovaj roman o najpoznatijem Nišliji, najvećem pesniku bivše Jugoslavije i rodonačelniku Kluba 27, remek-delo srpske književnosti, ali se njime jedna od najvećih misterija ovde ne završava.“
– Veljko Lalić

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2023-03-10

ISBN: 978-86-521-4792-2

Cena štampanog izdanja: 1199.00 RSD

Broj strana: 328

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

svetlana.jelic0113318

5

02.05.2023

#klasici srpske književnosti

Život je za one sa vizijom, snovima, hrabrošću uvek bio i biće "iskušavanje vatre"... A stihovi Branka Miljkovića su, baš zbog te vatre u njima, bezvremeni kao i on... Tragično vreme, tragičan život i tragučna smrt...

0

0

User pic

SašaHN

5

26.03.2023

5

5

0

0