Opis knjige

Roman Javna ptica je, pre svega, duboko pronicanje u psihu poznopubertetske devojčice koja polako izrasta u samosvesnu ženu koja uporno traži (iako do pred kraj romana ni sama nije toga svesna) iskrene, nepatvorene vrednosti u odnosima medju ljudima i, jos više, u muško-ženskim odnosima. Traži ih, i u tome je njena tragičnost, svojim savršenim telom umesto pameću kojom raspolaže, a koje do pred sam kraj romana nije svesna. Raskošna bujnost njenih erotskih avantura dovodi je, istina, do sloma ideala kojima je nesvesno težila, ali istovremeno i do samospoznaje tih istih ideala, tako da je teško odrediti da li je pravi gubitnik ona ili Galeb, koji svojim putem ka sreći gubi upravo tu dimenziju koju Sloboda uz toliko truda dostiže.

Prave literature nema bez izvesne doze enigmatičnosti, a upravo iznesena zagonetka koju Javna ptica postavlja svom čitaocu, okružena aurom koja se u trenutku prvog pojavljivanja jedva naslućivala, pruža najvišu literarnu nasladu ljudima zapitanim nad životom kroz koji prolaze i onima koji odgovore na to pitanje traže u istinskoj literaturi.

„Prvi verodostojni erotski roman ispisan ženskom rukom u istoriji naše književnosti.“ Dragoš Kalajić

„Njena protagonistkinja htjela bi se ponašati kao "raspašoj-radodajka", ali uistinu i samo godinama pati za svojom prvom izgubljenom ljubavi.“ Igor Mandić

Kategorije

Drama

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2000-01-01

ISBN: 978-86-84559-76-2

Cena štampanog izdanja: 550.00 RSD

Broj strana: 160

Izdavač: Globosino

Ocene i komentari