Pa kao Vladimir Tabašević Domaći pisci
Vladimir Tabašević Pa kao

1

349.50 RSD

Ova knjiga je dostupna u okviru EDEN Premium paketa

Opis knjige

„Samo za one koji se ne boje najopasnijeg od svih istraživanja: onog o sebi.“ Teofil Pančić

On je bio jedan od onih gadova koji žaleći sebe određenom, pažljivo odabranom pričom o sebi, daju sebi povoda da preziru i muče druge. Uvek bi šmrcao dok bi se sećao toga kako je lišen svega i svih morao sam da tumara po belom svetu. Iako ni svet nije beo, a ni njegovo tumaranje nije neko, on bi sve to pakovao u neku priču kojom bi hranio lavove svoje unutrašnje bolesti zvane „život jedne kukavice“.


Emil, mladi pisac i umišljeni genije, dobija priliku da iskoristi svoj književni talenat i za novčanu nadoknadu napiše knjigu o životu jednog pukovnika u penziji. Dok sluša starčeva sećanja koja treba da uobliči u književno uspelu formu, Emil upoznaje njegovu negovateljicu Anu, prelepu mladu devojku sa kojom ulazi u strastvenu ljubavnu vezu. Figura starca samo je povod za brojne nesporazume koje će proživeti mladi zaljubljeni par postavši žrtva sveopšteg haosa: kako društvenog, tako i onog ličnog, porodičnog.

Pakao generacijskih razlika, porodičnih relacija, nerazumevanja i nemogućnosti istinskog ljubavnog susreta ispisuje se u jednom naizgled običnom ljubavnom odnosu. Iz tog pakla izrasta glavni junak romana koji nije u stanju da razluči stvarnost od svojih fantazija. Pakao ljubavi ili „pa kao“ ljubav, pakao ljudskih odnosa ili „pa kao“ ljudski odnosi, pakao pisanja ili „pa kao“ pisanje – konstantne su klackalice ovog romana koji ne računa na bilo koju drugu stvarnost osim one koju sam proizvodi.

„Tabašević, ubeđena sam, nema pojma koga je i šta stvorio. Njegovi junaci iz romana beže glavom bez obzira.“ Ana Bubulj 

Kategorije

Domaći pisci Drama

Više informacija

Godina prvog izdanja: 2000-01-01

ISBN: 978-86-521-2372-8

Cena štampanog izdanja: 699.00 RSD

Broj strana: 192

Izdavač: Laguna

Ocene i komentari

User pic

Nemanja.simeunovic3676

1

18.03.2022

ja

Ili sam nedovoljno kapaciteta ili je ovo bas tesko za procitati. U svakom slucaju, ne, hvala.

1

0

User pic

nashepilence9764

1

28.03.2023

Pretenciozno

Ideja je možda i ok, ali stil pisanja i limitiran fond reči koje se konstantno ponavljaju podseća na pismeni sastav u osnovnoj školi. "...živi se i mre, te tako i mi u tim pauzama živimo i umiremo..." ... "...On igra šah često, pod stare dane, jer je nekad on umeo da igra šah."...

0

0